W trakcie gotowania powstaje dużo pary wodnej, a wraz z nią do kuchni oraz przyległych pomieszczeń przedostają się drobinki tłuszczu i różne zapachy. Z tego powodu każda kuchnia powinna mieć sprawnie funkcjonującą wentylację lub korzystać z innego sposobu na oczyszczanie powietrza. W praktyce wybór odbywa się między okapem-pochłaniaczem a okapem-wyciągiem. Chociaż na pierwszy rzut oka wyglądają na takie same urządzenia, to jednak bardzo się od siebie różnią.
Podstawową różnicą jest korzystanie z systemu wentylacji, ponieważ okap nie musi być koniecznie podłączony do niego podłączony. W przypadku, gdy urządzenie nie wykorzystuje takiego rozwiązania, mówi się o okapie-pochłaniaczu. Dlaczego? Otóż tego typu okap ma zamiast rury wentylacyjnej filtry węglowe, dzięki czemu absorbuje cząsteczki zapachowe. Natomiast okap-wyciąg jest podłączony do wentylacji i „wyciąga” powietrze z pomieszczenia. Z tego też powodu wymaga drogi napływu świeżego powietrza np. z nawiewnika zamontowanego na oknach kuchennych.
Oba urządzenia mają swoje wady i zalety. Warto zaznajomić się z nimi przed podjęciem decyzji o montażu danego okapu.
Dlaczego warto podłączyć okap do wentylacji?
Okap połączony z systemem wentylacji jest dość trudny w montażu. Właściwie można samodzielnie podjąć się jego instalacji, ale lepiej zwrócić się po pomoc do specjalistów – tylko w ten sposób zyskuje się gwarancję niezawodności oraz bezpieczeństwa. Wybór tego typu okapu posiada wiele zalet. Do najważniejszych należy zaliczyć:
– wydajność większą nawet o 80% w porównaniu do pochłaniaczy,
– minimalny koszt eksploatacji,
– dobre zabezpieczenie mebli oraz wyposażenia kuchennego,
– skuteczne usuwanie nieprzyjemnych zapachów, kurzu, drobnoustrojów oraz wszelkich innych nieczystości,
– cichy tryb pracy,
– eliminację problemu skraplania się pary wodnej.
Sprawne usuwanie nieczystego powietrza to także gwarancja lepszej ochrony przed rozwojem grzybów. Z kolei brak skraplania się pary wodnej nie zniszczy żadnego sprzętu znajdującego się w kuchni. To właśnie powody, dla których okap-wyciąg cieszy się największą popularnością. Nawet jeśli wymaga skomplikowanego procesu montażu, a koszt zakupu wynosi więcej niż w przypadku okapu-pochłaniacza.
Co zamiast wentylacji?
Pochłaniacze z filtrami węglowymi stanowią drugi najczęstszy wybór wśród klientów inwestujących w tego typu urządzenia kuchenne. Ich budowa jest niemal identyczna z okapami-wyciągami. Istotną różnicą jest fakt, że zamiast rury wentylacyjnej wykorzystują filtry węglowe. Ze względu na swoją konstrukcję wymagają włączenia na jakiś czas przed gotowaniem, a także pozostawienia w trybie pracy jeszcze kilka-kilkanaście minut po zakończeniu.
Filtry węglowe muszą być regularnie wymieniane, co około 3-6 miesięcy. Wiąże się to z dodatkowymi kosztami. Ponadto praca okapu-pochłaniacza jest wyraźnie głośniejsza od okapu-wyciągu. Kolejną wadę stanowi też niewielka wydajność, co zwiększa ryzyko pojawienia się w kuchni pleśni. Dlatego oprócz okapu powinny istnieć także inne sposoby na odpowiednie przewietrzanie pomieszczenia.
Co przemawia za okapem-pochłaniaczem zamiast okapu-wyciągu?
Filtry węglowe mogą jednak stanowić dobrą alternatywę dla systemu połączonego z wentylacją. Otóż największą zaletę okapu-pochłaniacza stanowi możliwość zastosowania go dosłownie w każdej kuchni. Zdarzają się sytuacje, w których wyciąg nie jest polecany. Dla przykładu domy korzystające z kominka opalanego drewnem lub podgrzewacza gazowego z otwartą komorą spalania nie są najlepszym miejscem dla okapu-wyciągu. Dotyczy to także mieszkań, które mają jeden komin.
Okap-pochłaniacz jest dobrym pomysłem w budownictwie energooszczędnym oraz pasywnym. Dzięki niemu ciepło wytworzone przez gotowanie czy pieczenie nie marnuje się – wciąż pozostaje w pomieszczeniu, dogrzewając je. Nierzadko stanowi to doskonały sposób na oszczędność przy ogrzewaniu mieszkania, nawet jeśli regularnie kupuje się nowe filtry węglowe.
Najnowsze komentarze