Czy możliwa jest instalacja skutecznej wentylacji, jeśli w kuchni nie ma standardowego komina? W takim przypadku rozwiązaniem będzie wentylacja mechaniczna, czyli nowoczesna metoda oparta na wymuszonej cyrkulacji powietrza. Warto pamiętać jednak o tym, że system zdecydowanie lepiej zaplanować już na etapie projektowania domu lub podczas generalnego remontu, ponieważ wymaga utworzenia szeregu przewodów.
Wentylacja mechaniczna – skuteczna wymiana powietrza w kuchni
Prawo budowlane zakłada, że kuchnia musi być wyposażona w skuteczny system odprowadzania powietrza, co wydaje się szczególnie uzasadnione zwłaszcza w przypadku pomieszczeń z kuchenką gazową. Co więcej, nie może mieć żadnego wspólnego kanału wentylacyjnego z innymi pomieszczeniami. Koniecznością wydaje się montaż osobnego komina, ale co zrobić, jeśli takowy nie został uwzględniony w planach? Jedną z opcji jest wybudowanie komina na zewnątrz, ale zdecydowanie łatwiejszym, a zarazem bardzo ekonomicznym rozwiązaniem okazuje się instalacja mechanicznej wentylacji, a zwłaszcza wariant z funkcją rekuperacji. Na czym polega jej działanie?
Automatyczna wentylacja to sprytny zespół paneli i przewodów, umożliwiających wymuszanie stałej, miarowej wymiany powietrza w pomieszczeniu, w tym przypadku w kuchni. Wentylatory zasilane są elektrycznie, co usprawnia cały proces. Instalacja systemu przebiega przez niewidoczne części domu, czyli kanały wentylacyjne. Wszelkie prace warto powierzyć specjalistom, którzy zadbają o odpowiednio rozmieszczenie, solidny montaż, a tym samym bezpieczeństwo całej konstrukcji. Tym sposobem zagwarantujemy skuteczny przepływ powietrza i obniżenie kosztów eksploatacji. Sposób przytwierdzania zależy od rodzaju przewodów. Na rynku dostępne są między innymi kanały wykonane z polietylenu, które osadza się bezpośrednio w wylewce pod podłogą lub w stropie sufitu, dzięki czemu stają się zupełnie niewidoczne.
Rekuperacja w kuchni – dlaczego warto?
Rekuperacja to funkcjonalny system wentylacji, umożliwiający także oszczędzanie energii potrzebnej do ogrzania oraz ochronę przed niebezpiecznymi mikroorganizmami. Dzięki systemowi przewodów świeże powietrze dostarczane jest z zewnątrz, a to zanieczyszczone z wnętrza kuchni usuwa się poza obieg. Do pomieszczenia, w którym przecież niezwykle istotny czynnik stanowią sterylne warunki przyrządzania potraw, dostaje się wyłącznie przefiltrowany podmuch, pozbawiony insektów czy kurzu. Niezależnie od tego, jakie warunki panują na zewnątrz, do środka wpada zawsze stała ilość powietrza, co znacznie ułatwia funkcjonowanie i przyczynia się do lepszego samopoczucia domowników. Jednym z najważniejszych czynników gwarantujących świeże oraz zdrowe powietrze w kuchni jest także bez wątpienia wilgotność powietrza. Dzięki systemowi stałej, automatycznej wymiany, zapewniamy wnętrzu najlepsze warunki zapobiegające rozwojowi szkodliwej pleśni czy grzybów.
Oszczędzanie dzięki rekuperacji
System umożliwia też automatyczne oszczędzanie ciepła. W chłodniejsze dni, gdy do środka wpada wyziębione powietrze, jest ono ogrzewane poprzez to z innych pomieszczeń. Ciepło odzyskiwane z wentylacji pozwala uzyskać spore oszczędności. Szacuje się, że koszty ulegają zmniejszeniu nawet o 20-30% w skali roku, dlatego warto zastosować system nawet w przypadku, gdy komin w kuchni się znajduje.
Cały proces odbywa się w pełni mechanicznie, przez co nie wymaga od użytkowników żadnych działań. Urządzenie samo reaguje na zmiany pogody i dostosowuje się do panujących warunków. Jedyne koszty utrzymania instalacji związane są z niewielkim zużyciem energii, okresowymi przeglądami, wymianą filtrów, czyszczeniem oraz ewentualnym serwisem. Wszystko to przekłada się jednak na spore oszczędności w porównaniu do standardowej wentylacji.
Montaż przewodów i powiązanych z nimi urządzeń zazwyczaj kumuluje się na nieużytkowanym poddaszu, skąd odprowadzane są przewody do niższych partii budynku. Jeśli zdecydujemy się więc na taką instalację, nie musimy obawiać się, że znacząco zaburzy koncepcję naszej kuchni.
Najnowsze komentarze